Добър знак е, че преговорният процес продължава. Аз съм умерен оптимист.

...
Добър знак е, че преговорният процес продължава. Аз съм умерен оптимист.
Коментари Харесай

Асен Василев се обяви за умерен оптимист, без да отговори дали остава финансов министър

„ Добър знак е, че преговорният развой продължава. Аз съм сдържан оптимист. Следващите 9 месеца би трябвало да се преоснове регулаторната рамка на страната. Това не е лесна задача. Реалистична е, в случай че имаме ясни правила по какъв начин това да се случи. “

Това обяви съпредседателят на ПП-ДБ и министър на финансите в оставка Асен Василев в предаването „ 120 минути “ по бТВ в неделя вечер. Утре президентът Румен Радев връчва първия мандат на ГЕРБ, а Бойко Борисов даде първия ден от седмицата като краен период за привършване на договарянията с ПП-ДБ и заплаши (за следващ път), че другояче ще се върви на избори.

" Варианти има всевъзможни. Парламентът избира държавното управление. Мария Габриел, която ще получи първия мандат, има правото да впише министрите, с които тя желае да работи в досието, която ще съобщи на президента ", отговори Василев на запитване има ли вид да не е финансов министър след ротацията. 

По думите му " главният фокус в тези договаряния беше да се изготви документ, който ясно да очертае по какъв начин продължаваме в идващите девет месеца и по-късно - до края на мандата. " Василев е част от преговорния екип.

Един от противоречивите персони на министри в договарянията е Тодор Тагарев. На въпрос дали той ще продължи да бъде министър на защитата, Асен Василев отговори, че персонално той желал това да се случи. Но се застрахова с познатото изречение:  " Пак споделям това не е мое решение, това е решение на Мария Габриел и Николай Денков ".

" Денков става вицепремиер, това беше първичната сделка. Какви функционалности ще се включват в неговия портфейл като вицепремиер - е част от договарянията, които текат ", сподели още Василев. Няколко седмици подред от ПП-ДБ упорстваха Денков да поеме и Министерство на външните работи, като това се трансформира в първична конфриктна точка с ГЕРБ, откъдето считат, че Мария Габриел би трябвало да разгърне необятната си екпертиза не единствено като министър председател, само че и като външен министър, макар образците, че това е извънредно необикновена процедура за Европа.

Според Василев регулаторите би трябвало да станат институции, които си правят работата, а „ да не са на телефонно позвъняване на първи, втори, трети или пети политик “.

По думите му, в случай че някъде има „ ябълка на раздора “, тя е обвързвана тъкмо с процеса по сортиране на хората в регулаторите и на ръководителите на службите.

„ Всичко това да се случва по метод, който е транспарантен и подсигурява резистентност, и това, че институциите ще работят в интерес на жителите “, добави Асен Василев и акцентира, че в случай че това бъде реализирано, в случай че тази борба бъде извоювана, то България ще бъде на напълно друго място за идващото потомство. Това е същинската борба, разяснява министърът в оставка, всичко друго били „ дребни придвижвания по терена “. 

Василев сподели още, че сега се приказва за преосноваване на регулаторната рамка на страната в идващите девет месеца, което не е лесна задача. Според него тази задача е реалистична, в случай че има ясни правила по какъв начин това би трябвало да се случи. 

Попитан няма ли да трябват гласовете на Движение за права и свободи при гласуването за шефовете на регулаторите, Асен Василев отговори:

" За някои от тях - да, за към 20 от 120-те, които би трябвало да се гласоподават ".

Той добави, че става дума за главните постове в правосъдната власт, за които би трябвало конституционно болшинство. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР